Salt la conținutul principal

Stimulentul de insertie

Acordarea stimulentului de insertie in 2024 este reglementata de art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Iata principalele conditii de acordare, beneficiari si valoarea stimulentului de insertie.

Cine poate beneficia de stimulent de insertie?

De indemnizatia lunara si stimulent de insertie beneficiaza oricare dintre parintii copilului, dar si persoanele care au adoptat copilul, carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.

Valoarea stimulentului de insertie

➤ Pentru a beneficia de un stimulent de insertie in valoare de 1.576 lei/luna, parintii sau persoanele indreptatite, trebuie sa se intoarca la munca inainte de varsta de 6 luni a copilului, respectiv 1 an in cazul celui cu dizabilitati.

➤ Beneficiaza de stimulent de insertie de 1.576 lei/luna si persoanele care refuza concediul de crestere a copilului si se intorc in campul muncii dupa terminarea concediului de maternitate, cele 42 de zile obligatorii, sau a celui paternal.

➤ Parintilor care se intorc la munca dupa ce copilul implineste 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, li se acorda un stimulent lunar de 683 de lei.

✦ Nota! Incepand cu anul 2022, valoarea stimulentului de insertie se calculeaza in functie de rata inflatiei si se majoreaza automat in luna martie a fiecarui an, potrivit legii 225/2021.

Cat timp se va acorda stimulentul de insertie?

➤ Stimulentul de insertie se acorda pana cand copilul implineste varsta de 2 ani sau, in cazul copiilor cu dizabilitati, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Stimulentul de insertie se acorda si dupa varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, potrivit HG 536/2021. Asadar, parintii care se intorc la munca dupa finalizarea concediului de crestere a copilului, adica dupa varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, vor primi stimulent de insertie de 683 de lei/luna, pana cand copilul implineste 3, respectiv 4 ani, in cazul celui cu dizabilitati.

Angajatii au obligatia de a anunta angajatorul in legatura cu intentia de a solicita stimulentul cu 30 de zile inainte de reluare a raportului de munca sau serviciu.

Este interzis angajatorului sa restrictioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de insertie, conform art. 25 – OUG 111/2010.

✦ Nota! In cazul in care dupa acordarea stimulentului de insertie beneficiarii acestuia raman fara loc de munca, plata se suspenda pana la momentul in care acestia realizeaza din nou venituri impozabile. Reluarea platii stimulentului se face la cerere, care trebuie depusa in termen de 60 de zile de la data reinceperii realizarii de venituri impozabile.

Cand inceteaza plata stimulentului de insertie?

Exista anumite evenimente care au ca efect excluderea stimulentului de insertie din lista beneficiilor primite de angajati. Astfel, acordarea stimulentului de insertie inceteaza in urmatoarele cazuri:

  • decesul beneficiarului;
  • decesul copilului;
  • incetarea activitatilor care genereaza venituri supuse impozitului si terminarea concediului pentru cresterea copilului;
  • decaderea beneficiarului din drepturile parintesti;
  • incetarea dreptului beneficiarului de a tine copilul in adoptie sau in plasament;
  • abandonul copilului;
  • beneficiarul executa o pedeapsa cu inchisoarea sau i se aplica masura arestului preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!